top of page

Beginnen met video in zes stappen

Als u met uw bedrijf professioneel met de productie van video aan de slag gaat, zult u vooraf goed moeten nadenken over een aantal basisbeginselen. Vervolgens kunt u starten met de creatieve invulling.

Eén ding dat alle ondernemers gemeen hebben is dat ze tijd tekort komen. Lees hier de zes basisregels waarover u nagedacht moet hebben om consequent hetzelfde merkbeeld naar voren te brengen in uw video’s.


'Een video die in drie seconden de aandacht grijpt, is moeilijk te weerstaan.'

In deze blog leest u alles over de zes basisregels die belangrijk zijn bij de productie van video's. Welke boxen moeten er getikt worden om video's professioneel en effectief in te richten?


1. Merkpositionering


Marketingdeskundigen zijn het niet met elkaar eens over de juiste betekenis van positionering. De Britse reclamemagnaat David Ogilvy (1911-1991) definieert positionering als ''datgene wat het product doet, en voor wie het bestemd is''. Voordat u aan de slag gaat met het professioneel produceren van video’s is het goed om uw merkpositionering helder te definiëren. Dit kunt u doen door antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Wat doet het bedrijf?

 • Hoe onderscheidt het bedrijf zich van de concurrenten? Wat maakt het product uniek?

 • Welke doelen streeft het bedrijf na? (doelstellingen)

 • Voor wie is het product bestemd? (doelgroepen)

 • Welke menselijke kenmerken zijn aan het merk gekoppeld? (merkpersoonlijkheid)

2. Type video


Voor de creatieve invulling van het script is het belangrijk om te bepalen welk doel de video heeft. Bepaal het interesseniveau van uw doelgroep en de benadering die daarbij past.

 1. Wilt u bijvoorbeeld dat mensen kennismaken met uw bedrijf, kies er dan voor om hen te inspireren door hun emoties te prikkelen. Denk hierbij aan video’s met partners, campagnevideo’s, reclamevideo’s, vlogs of themavideo’s.

 2. Wilt u mensen bereiken die al bekend zijn met het merk en het bedrijf in overweging nemen? Dan kunt u ervoor kiezen om video’s te maken waarin het product of de dienst centraal staat. Ook is het dan belangrijk om uw doelgroep te inspireren en te informeren.

 3. Wilt u potentiële klanten tot actie aanzetten en overhalen om uw dienst af te nemen of product te kopen? Kies dan voor korte videoadvertenties waarin een call-to-action verwerkt zit.

 4. Wilt u huidige klanten loyaal maken aan uw bedrijf en aanmoedigen hun ervaringen te delen met anderen? Kies dan voor het produceren van korte video’s, waarbij u een samenwerking aangaat met ambassadeurs van uw bedrijf of merk. Dit heeft ook een positief effect op het werven van nieuwe klanten.

Een combinatie van meerdere interesseniveaus is ook mogelijk.


3. De kracht van storytelling


Relevante videocontent creëert u door een verhaal te vertellen dat enerzijds aansluit bij uw boodschap en anderzijds aansluit bij (de behoeften van) uw doelgroep. Het verhaal dat u wilt vertellen is zeker het meest complexe onderdeel bij het produceren van een video. Daarnaast heeft u te maken met allerlei facetten die bepalen of een video het gewenste effect oplevert. Bij het schrijven van een productiescript en het opnemen van de video moet u rekening houden met:

 • het karakter van het medium;

 • de kernboodschap;

 • de merkpositionering;

 • de communicatiedoelstelling.

Als u uw verhaal schrijft, is het handig om al te weten wat uw klanten over u vertellen en welke ervaringen zij hebben met uw product of dienst. Hierdoor bent u in staat om zorgvuldig te bepalen welke emoties en boodschap u wilt overbrengen. Om de interesses van uw publiek in kaart te brengen, kunt u onderstaand figuur uitwerken.

4. Grafische vormgeving


De grafische vormgeving van uw video is van belang, deze zorgt voor herkenbaarheid en continuïteit in uw visuele uitingen. U wilt consistent hetzelfde merkbeeld laten zien. Daarom zult u een eenduidige aanpak moeten hanteren bij:

 • het intro;

 • de overgangen;

 • de color grading (kleurcorrectie);

 • de snelheid;

 • de ondertiteling;

 • het gebruik van logo en slogan;

 • de pay-off;

 • de supers (tekst of afbeeldingen).

5. Audio


Muziek is een geweldige manier om de juiste toon te zetten voor de video. Bij de keuze voor muziek is het van belang dat de muziek de video ondersteunt en niet de overhand neemt, want muziek is al snel te uitgesproken. Maak gebruik van een online muziekbibliotheek en creëer een afspeellijst. Maak keuzes over het genre, het tempo, de instrumenten en het gebruik van zang. Kies voor een muziekstijl die bij uw bedrijf past.


U kunt behalve van muziek ook gebruikmaken van een herkenbaar bedrijfsdeuntje, maar doe dit alleen als het echt iets toevoegt. Een fietsenmaker zou bijvoorbeeld het geluid van een fietsbel kunnen gebruiken. Ook een korte gezongen boodschap werkt goed, denk maar eens aan Albert Heijn: ‘ 🎵Dat – is – het – lék – kere – van – Al – bert – Heijn🎵’ of aan: ‘ 🎵Du~o – pé – nót~tie – twee – kleu – ren – in – een – pó~tie 🎵’ Zo’n boodschap blijft hangen, is herkenbaar en kan worden toegepast als pay-off.


Al met al zijn er qua audio tal van mogelijkheden. Om de boodschap in de video te versterken en de aandacht van kijkers vast te houden, moet u dus duidelijke keuzes maken bij het gebruik van audio, over zaken als:

 • muziek

 • geluidseffecten

 • bedrijfsdeuntje

 • muziekboodschap

 • audio-opname

 • voice-overs

 • stemgebruik

6. Casting


De eigenaar van het bedrijf, een medewerker of een trouwe klant kan een rol spelen in de video. Ook kunt u ervoor kiezen om modellen in te zetten die de doelgroep vertegenwoordigen en de werkelijkheid weerspiegelen.

Bij het selecteren van deelnemers is het van belang dat ze een gezonde en positieve uitstraling hebben en dat ze energiek en enthousiast zijn. Maak een doordachte keuze hierin, maar ook in locaties en props (ook wel attributen genoemd).


'The key to success is to start before you’re ready'

Als u nagedacht heeft over deze zes basisbeginselen, kunt u weloverwogen een script schrijven en uw videostrategie realiseren. Wacht echter niet eindeloos af totdat u alles tot in de puntjes heeft uitgewerkt. Start alvast met de eerste opnamen en doorloop de zes stappen nogmaals zodra u de versie ontvangt. Al doende leert men.


Overweegt u video in te zetten en wilt u zeker weten dat het iedere euro waard is? Vul onderstaand contactformulier in en ik kom graag vrijblijvend met u in contact om te kijken wat video voor uw organisatie kan betekenen. Ik help bedrijven met de ontwikkeling en plaatsing van video’s en neem het productieproces uit handen. Heeft u leuke ideeën? Dan kom ik graag een kop koffie drinken om deze ideeën te bespreken.

120 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page